Úton a cél felé

2018. december 15.

Az Európai Unió tagországai – köztük Magyarország is – komoly vállalásokat tettek 2020-ig az energiamegtakarítás és a klímavédelem területén. Így például a tagállamoknak minden évben 1,5 %-kal kell csökkentenie e a végfelhasználók felé értékesített energia mennyiségét.

E cél elérésében meglehetősen nagy szerepe van a lakossági fogyasztóknak, hiszen a felmérések szerint a megtermelt energia egyharmadát a lakosság használja fel – ennél még az olyan ágazatok is kevesebbet fogyasztanak, mint az ipar vagy a közlekedés –, és a lakosság által elhasznált energia közel fele megtakarítható lenne.

Az energiamegtakarításban szerepet kap a megújuló energiaforrások részarányának növekedése, az energiatermelés új módjainak kiaknázása, de ami az egyes emberek által legkönnyebben megtehető, az az energiahatékonyság növelése. Ennek számtalan eszköze van; nemcsak több milliós új berendezések beépítése által, de csekély anyagi ráfordítással is csökkenthető a háztartások energiapazarlása. Alapvető feladat tehát az energia- és környezettudatosabb gondolkodásmód elterjesztése, ami amellett, hogy pénztárcabarát, a jövőbe való befektetést is jelent.

A felújítások, korszerűsítések, melyek az energiahatékonyság növelését célozzák, egyszerre szolgálják az egyes emberek és a társadalom javát. Új munkahelyeket teremtenek, élénkítik a gazdaságot és a kereskedelmet, valamint a háztartások rezsijének csökkentésével párhuzamosan csökken hazánk energiaimport-függősége is. Ugyanakkor mérsékelik a szén-dioxid kibocsátást, ami segít Földünk klímájának megőrzésében. Mi lehet jobb annál, ami mindenkinek jó?