A jövő házai

A jövő házai

Kádár-kocka újragondolva? A MAGYAR FÉSZEK+ projekt megmutatta, hogy az 50-es, 60-as évek uniformizált lakóházai hogyan kaphatnak új értelmezést.

Úton a cél felé

Úton a cél felé

A felújítások, korszerűsítések, melyek az energiahatékonyság növelését célozzák, egyszerre szolgálják az egyes emberek és a társadalom javát. Új munkahelyeket teremtenek, élénkítik a gazdaságot és a kereskedelmet, ugyanakkor mérsékelik a szén-dioxid kibocsátást is.

Nem a hideg az ellenség, hanem a borús idő

Nem a hideg az ellenség, hanem a borús idő

A passzív napenergiahasznosítás azt jelenti, hogy az épületek tájolásának, építészeti megoldásainak, és a felhasznált anyagoknak megfelelő megválasztásával „csapdába ejtjük” a napsugárzás hőjét, ezzel csökkentve fűtési költségeinket, energiafogyasztásunkat.

Megújuló energia

A megújuló energiát hasznosító rendszerek alkalmazása a lakóépületekben nem csupán azt jelenti, hogy szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrást veszünk igénybe, hanem azt is, hogy hozzájárulunk a környezetterhelés csökkentéséhez, az üvegházhatás, a levegő- és a vízszennyezés következményeinek mérsékléséhez. Személyes anyagi érdekünket és a globális fenntarthatósági szempontokat egyidejűleg tudjuk figyelembe venni. Ezek az épületgépészeti megoldások egyszeri nagyobb beruházással épületünknek nemcsak a komfortját, de az ingatlanpiaci értékét is növelik, így egyszerre befektetünk saját jövőnkbe és az utánunk jövő nemzedékekébe is. Írásainkban a megújuló energiaforrást alkalmazó technológiák közül elsősorban a hőszivattyús, valamint az egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülő napelemes rendszerekkel foglalkozunk, bemutatva az innováció újabb és újabb eredményeit. A fűtésre, hűtésre, használati melegvíz vagy akár villamos energia előállítására képes berendezések számtalan érdekességet tartogatnak számunkra.