Más is van a levegőben

Más is van a levegőben

Korábbi cikkünkben elkezdtük feltérképezni, mi minden van a levegőben a kémiaórán tanultakon kívül. A természetből bekerülő anyagok után most nézzük meg néhányat azok közül, amik emberi tevékenység folytán rontják a levegő minőségét épületeinkben.

Szellőztetőgép – nem úri huncutság!

Szellőztetőgép – nem úri huncutság!

Bármilyen épület szellőztetésén lehet javítani a megfelelő gépi szellőztetés alkalmazásával. Igényeink és anyagi lehetőségeink függvényében nekünk is rendelkezésünkre állhat számtalan jó műszaki megoldás.

Légtechnika

A jól megtervezett és kivitelezett lakóépületekre a komfort, a biztonság és az energiahatékonyság együttesen jellemző. Az elmúlt években ebből a hármasból kiemelkedett az energiahatékonyság (vagy közismertebb szóval a rezsicsökkentés), ami gyakran csupán homlokzati hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét jelentette, a kényelmi és egészségügyi, biztonsági szempontokat pedig háttérbe szorította. Pedig a szigeteléssel és a fokozottabb légzárású nyílászárók beépítésével az épületek korábban természetesnek vett szellőzése minimálisra csökkent, akadályozva a friss levegő be-, valamint az elhasznált levegő, a pára, a szennyeződések kiáramlását. Ennek a nehézségnek a szabályozott szellőztetés jelenti a megoldását, ami a szükséges légcsere biztosításával nemcsak a jó közérzetet biztosítja a lakók számára, hanem megóvja őket a balesetektől és különböző egészségügyi problémáktól, az otthonukat pedig a penészesedéstől, a szerkezeti elemek károsodásától. Mindeközben csökkenti az épületek üzemeltetési költségeit is, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóság feltételeinek teljesüléséhez.