A jövő házai

2019. szeptember 24.

Kádár-kocka újragondolva? A MAGYAR FÉSZEK+ projekt megmutatta, hogy az 50-es, 60-as évek uniformizált lakóházai hogyan kaphatnak új értelmezést.

A Solar Decathlon olyan építőipari innovációs verseny, melyet 2002 óta rendeznek meg a világ különböző helyszínein. Idén Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjában építették fel energiahatékony mintaházaikat a hazai és külföldi egyetemista csapatok. A házépítési tízpróbában nem csupán az építést, de az előzetes kutatást, a megvalósíthatóságot, a kommunikációt is értékelte a zsűri.

 

A MAGYAR FÉSZEK+ projekt, mely a pécsi, a miskolci és egy algériai egyetem együttműködésében jött létre, komoly elismerést aratott. Célkitűzése az volt, hogy a Kádár-kockának nevezett épületet (melyből mintegy nyocszázezer van ma Magyarországon) újratervezzék a környezettudatosság és az élhetőség szempontjai szerint. Vályogfalú fürdőszoba, gyalogakác árnyékolók, venturi-torony, ami a ház szellőztetéséről és a belső térbe jutó fényről is gondoskodik, ház alatti betoncsatornák és okos bútorok – mindez együtt teszi a kockaházat látványossá, fenntarthatóvá, élhetővé. Természetesen a korszerű és energiahatékony gépészet is hozzájárult ahhoz, hogy a ház ne csupán érdekes kísérlet, hanem valóban működő, a jövőben sok helyen felépíthető épület legyen.

Gratulálunk az Építészet kategóriában második helyezést, Energiahatékonyság kategóriában harmadik helyezést, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének különdíját, valamint egy közösségépítési különdíjat is nyert csapatnak és a támogatóiknak!