Nem a hideg az ellenség, hanem a borús idő

2018. december 9.

A Nap energiája korlátlan mennyiségben rendelkezésünkre áll, még ha nem is egyenletesen elérhető. A sugárzásából származó mennyiség egyetlen óra alatt is vetekszik az emberiség által egy év alatt elhasznált, egyéb energiahordozókból származó energiáéval. Hasznosításának két módja van: a passzív és az aktív.

A passzív napenergiahasznosítás azt jelenti, hogy az épületek tájolásának, építészeti megoldásainak, és a felhasznált anyagoknak megfelelő megválasztásával „csapdába ejtjük” a napsugárzás hőjét, ezzel csökkentve fűtési költségeinket, energiafogyasztásunkat. Ez a megtakarítás akár 15-20 %-os is lehet, ezt érdemes új építésnél és korszerűsítésnél is figyelembe venni!

Lakóépületek esetében az aktív napenergiahasznosítás korszerű technológiai berendezés: napkollektor vagy napelem működtetését jelenti. A napkollektor a napsugárzást képes hőenergiává alakítani, elsősorban a használati melegvíz előállítására, de emellett fűtésrásegítésre is alkalmas.

A fotovoltaikus (PV) energiahasznosítás, azaz a napelemek esetében a Nap elektromágneses sugárzása alakul villamos energiává, ami nemcsak a fűtés-hűtés költségeinek, hanem az épület teljes energiafogyasztásának csökkentését jelenti. Telepíthetők hálózatra kapcsolt, tehát visszatáplálásos üzemmódú; hálózatfüggetlen, tehát sziget üzemmódban működő napelemes rendszerek, és az épületek világítástechnikája is működtethető napelemmel.

A napenergia tiszta, kimeríthetetlen energiaforrás, ami komoly szerepet kap a jelen és a jövő energiagazdálkodásában.