Szellőztetőgép – nem úri huncutság!

2018. december 6.

Miközben a tudomány határai egyre tágulnak és a technika rohamosan fejlődik, vannak olyan ötletek, amik inkább mosolyogtatóak, mint valóban hasznosak. Ilyen például a kockadinnye, a digitális lakat vagy a fecskendő alakú golyóstoll.

Ami azonban az emberek valós igényeire és szükségleteire ad választ, az elterjed és a különlegességből általánossá, majd szinte kötelezővé válik. Ezen az úton jár a gépi szellőztetés is, ami egyszerre javít az épületek komfortján, energiahatékony üzemeltetésén és a bennük tartózkodók, ott élők közérzetén, egészségi állapotán is.

 

Miért nem elegendő ablaknyitással szellőztetni? 

  • Nem biztos, hogy olyan gyakorisággal cseréljük a helyiség levegőjét, amilyenre szükség lenne. Az elhasznált levegő rontja koncentrálóképességünket, teljesítményünket, hangulatunkat.
  • Az is kétséges, hogy valóban cseréljük-e a levegőt, vagy csak engedünk egy kis frisset a régihez. Érdemes lenne mérések alapján összehasonlítani szobánk levegőminőségét a jó fizikai állapotot biztosítóval!
  • Hová tűnik a meleg? Egy alapos huzattal nemcsak oxigént engedünk be, hanem a meleget is ki. Fűtésszámlánk bánja, ha ezt gyakran tesszük!
  • Mi jön még be az ablakon? Por, pollen, kórokozók, gázok és gőzök, csupa olyasmi, aminek azt mondanánk: Kívül tágasabb! Jó lenne megválogatni a „vendégeket” és távol tartani a betolakodókat.
  • Zavarnak a zajok! Bizony, kutatási eredmények igazolják, hogy a nemkívánatos hangok nemcsak az aktivitást és a teljesítményt képesek csökkenteni, hanem az életminőséget is rontják. A tartós zajterhelés megemeli a vérnyomást, alvási nehézségeket, sőt egészségromlást okozhat.

A jó hír: bármilyen épület szellőztetésén lehet javítani a megfelelő gépi szellőztetés alkalmazásával. Igényeink és anyagi lehetőségeink függvényében nekünk is rendelkezésünkre állhat számtalan jó műszaki megoldás.