Más is van a levegőben

2018. december 13.

Korábbi cikkünkben elkezdtük feltérképezni, mi minden van a levegőben a kémiaórán tanultakon kívül. A természetből bekerülő anyagok után most nézzük meg néhányat azok közül, amik emberi tevékenység folytán rontják a levegő minőségét épületeinkben.

Formaldehid 

Ha egyáltalán eszünkbe jut valami ezt a szót hallva, az a kémia szertár. Pedig számtalan helyen jelen van az életünkben, hiszen ragasztók, gyanták, festékek alapanyaga, de vízálló tulajdonsága miatt szalvétákban, törlőkendőkben, sőt egyes gyógyhatású készítményekben is megtalálható. Irritálja a szemet, a nyálkahártyákat, felerősítheti az asztma tüneteit, fejfájást, nagyobb mennyiségben akár fulladást is okozhat.

 

Egyéb illékony szerves anyagok

Honnan kerülnek otthonunk levegőjébe? Bútor, tapéta, parketta, háztartási vegyszerek, illatszerek, festékanyagok, ragasztók – melyik lakásban nincs belőlük? Légúti allergén hatásuk nem kétséges, de belélegzésük szemirritációnak, fejfájásnak, szédülésnek, kimerültségnek is oka lehet.


Azbeszt

Ma már betiltott anyag, ám a korábbi évtizedekben olyan széles volt a felhasználási területe, hogy még ma is szinte bárhol találkozhatunk vele: tetőfedés, vakolat, hő- és elektromos szigetelés, víz- és csatornahálózat, papíripar, kárpitozás, tűzvédelem. Apró részecskéi a légutakba, tüdőbe kerülve nem bomlanak le és nem is távoznak, ennek következménye daganatos megbetegedés, rák lehet.


Cigarettafüst

Középületekben, köztereken tilos a dohányzás, de a saját otthonában bárki rágyújthat. Sőt, a nemdohányzóknak is juthat a füstből, mert a szellőztetés hagyományos módjával a mások által kipöfékelt anyag könnyen beszökik a lakásokba. Káros hatásairól felesleges írnunk, mindenki tudja, még a legelszántabban füstölők is.

 

Bármennyire törekszünk is a környezettudatosságra és az egészségünk megóvására, nem lehetünk biztosak abban, hogy az otthonunk levegője valóban tiszta, szennyező anyagoktól mentes. Szerencsére az épülő és a már meglévő épületekben is alkalmazhatunk olyan műszaki megoldásokat, amiktől szabadabb lélegzést és nagyobb komfortot várhatunk.