Valami van a levegőben…

2018. november 18.

…énekli a Halott Pénz zenekar. Persze nem arra gondolnak, hogy oxigén, nitrogén, szén-dioxid, nemesgázok. Mi sem ezeket az anyagokat vesszük most szemügyre, hanem azokat, amikről nem beszélünk vagy talán nem is tudunk. Nézzük, mi mindent szippantunk be egy-egy mély lélegzetvétellel!

Penészgomba

A csúcsszaporodó. Néhány nap alatt képes milliószorosra növelni a spórák számát, és mindannyian vidáman élnek a lakásunk nedvesebb pontjain. Szervezetünkbe kerülve kötőhártya-gyulladást, szénanáthát, asztmát, tüdőgyulladást vagy súlyosabb esetben tüdőszövet elhalást is okozhatnak.

 

Poratka (pontosabban annak ürüléke)

Éppen olyan klímában érzi jól magát, mint mi: szobahőmérséklet, megfelelő páratartalom. Jelenlétével azonban gondoskodik arról, hogy mi ne érezzük jól magunkat: a légúti megbetegedések mellett bőrbetegségeket, csalánkiütést, ekcémát is köszönhetünk neki.

Por

Atka nélkül sem hasznos. Az apró porszemcsék a tüdőn át a keringési rendszerbe is bejutnak, és így nemcsak a légzőszerveket, hanem a szív- és érrendszert is veszélyeztetik. Ráadásul hordozóanyag is, felületén egyéb szennyeződések utazhatnak a tüdőnk felé.

Pollen

A virágot szeretjük, a virágport nem. Különösen igaz ez a fűfélék, gyomnövények, gabonafélék porára. Még a szemünkön keresztül is képesek a szervezetünkbe kerülni és azonnali immunválaszt kiváltani. A csalánkiütés vagy a kötőhártya-gyulladás sok kellemetlenséget okoz, de előbb-utóbb elmúlik, a szénanátha vagy az asztma viszont megmaradhat akár életünk végéig is.

 

Egy ablaknyitással a friss levegő kísérőjeként ezek a hívatlan látogatók is beözönlenek otthonunkba. Hogyan védhetjük ki a támadásukat? A gépi szellőztetés jó megoldás lehet, hiszen egyszerre képes beengedni azt, amire szükségünk van és távol tartani az egészségünk ellenségeit.