Energiahatékony Airtècnics légfüggönyök

2024. május 27.

Az Airtècnics több mint 30 éves tapasztalattal piacvezetővé vált légfüggönygyártó cég; világszerte több mint 55 országba exportálják termékeiket. A vállalat egyedi méretű és kialakítású légfüggöny megoldásokat kínál. Fejlett szabályozást biztosít a légfüggönyökhöz: a CLEVER szabályozó Modbus protokollal készen áll arra, hogy akár Wi-Fi-n keresztül csatlakozzon BMS rendszerhez, Windows PC-hez vagy okostelefonokhoz. 

 

De mi is az a légfüggöny?

A légfüggöny egy ventilátorral rendelkező légtechnikai berendezés, amely láthatatlan léggátat hoz létre az ajtó síkjában, hogy hatékonyan választhasson el két különböző környezetet. Mindezt anélkül, hogy korlátozná az emberek vagy a járművek áthaladását. Egy energiatakarékos légfüggöny akár 80%-kal csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, miközben védi a belső klímát és növeli az emberek kényelmét. Tisztán tartja a beltéri levegőt a kártevőktől, a rovaroktól és a portól, a levegőben terjedő szennyeződésektől és a szagoktól; megállítja a huzatot és a hideg vagy meleg levegő bejutását. A fűtött légfüggönyökön az emberek komfortosan tudnak áthaladni, emellett segítenek fenntartani a kívánt hőmérsékletet a bejárat belső oldalán.


Bizonyítottan működik!

Minden tanulmány és teszt az bizonyította be, hogy a légfüggönyök hatékonyak. Jól kiválasztott, hatékony légfüggöny alkalmazásával sok energiát takaríthatunk meg, ugyanakkor a bejárati területek védettek maradnak (huzattól, rovaroktól, szagoktól stb.) és kényelmesek. A UPC (Katalóniai Műszaki Egyetem) által készített CFD (Computational Fluid Dynamics, végeselem szimuláció) ábrák egyértelműen alátámasztják a légfüggönyök hatékonyságát:

 

Légfüggöny nélküli helyzet: 

A kép bal oldalán egy fűtött teret látunk. A könnyebb, felmelegített levegő természetes módon felfelé haladva kijut a nyíláson át a szabadba, míg a nehezebb, hideg levegő kívülről befelé átáramlik a padlószinten. Így rengeteg energiát pazarolunk el és a fűtés nem tudja megfelelő hőmérsékleten tartani a belső teret.

 

Légfüggönnyel szerelve:

A felül elhelyezett légfüggöny légsugara egyértelműen két termikus zónára osztja a meleg és a hideg területet. A hatékony elválasztás akár 80%-os energiamegtakarítással is járhat.

 

Hogyan működnek a légfüggönyök?

Általában a rácson keresztül beszívott (esetenként megszűrt) levegőt a készülékben található ventilátorok fújják be a helységbe. A szűrő megvédi a belső alkatrészeket (hőcserélő, ventilátorok, elektronika stb.) a portól és más részecskéktől.  A légfüggöny ventilátorai lehetnek közvetlen- vagy szíjhajtásúak. A leggyakrabban használt típusok a radál-, axiál- és a keresztáramú ventilátorok.

Néhány típusnál a kifúvórácsok és/vagy lamellák állíthatók a légfüggöny teljesítményének növelése érdekében és az adott beépítési helyzetnek megfelelően.  

A légfüggönyök alkalmazásának előnyei

  • Az üzletben folyó értékesítés a „nyitott ajtó effektus” miatt nő, a nyitott ajtó ügyfélhívogató. Az ajtó kirakatként működik és lehetővé teszi az emberek számára, hogy belássanak az üzlet belsejébe.
  • Babakocsival, esernyővel könnyen beléphetünk egy ilyen üzletbe; a kerekesszékes mozgáskorlátozottak számára is kényelmes megoldás.
  • Növeli a bejáratok környékén rendelkezésre álló hasznos területet.
  • Segít fenntartani a megfelelő környezetet, távol tartja a kártevőket és a rovarokat. Gátat képez a levegőben szálló por, szennyezés, füst és rossz szagok ellen.
  • Energiatakarékos, ezért csökkenti a kondicionált tér energiaveszteségét. Csökkenti a központi energia betáplálás szükséges teljesítményét (fűtés/hűtés). Csökkenti az épület üzemeltetési költségét, valamint a CO2-kibocsátást.
  • Nincs fizikai akadály, így átláthatóbb a terület.
  • Hideg helyiségekben csökkenti a pára képződését, kiszárítja az ajtónyílást és megakadályozza a jegesedést a padlón.
  • Biztosítja a kijárati ajtón keresztül a helyiség könnyű elhagyását vészhelyzet esetén. Gátként működik egy esetleges tűz füstje ellen (speciális alkalmazás).

Ezen előnyök eléréséhez feltétlenül szükséges a megfelelő légfüggöny kiválasztása.

 

Hőszivattyús légfüggönyök

Az Airtècnics új hőszivattyús légfüggönyei rendkívül hatékonyak, akár 70%-kal csökkentik a fűtési költségeket és a CO2-kibocsátást. Rendkívül energiatakarékosak, ennek köszönhetően rövid megtérülési idővel bírnak. A fűtés és hűtés ugyanabban a rendszerben történik (fordított körfolyamat). Környezetbarát, alacsony energiafogyasztású készülékek.

 

EC-motoros légfüggönyök 

Az új Airtècnics EC légfüggönyök energiafogyasztása minimális, ugyanakkor hatásfokuk magas. Rendkívül hatékonyak, akár 67%-kal csökkentik a szellőztetés üzemeltetési költségeit a hagyományos AC ventilátorokhoz képest.