FELÜLETFŰTÉS 2.0 (4. rész)

2020. június 12.

A felületfűtési, -hűtési rendszerek beszabályozása

 

Napjainkban már nem kérdés, hogy korszerű és energiatakarékos felületfűtési rendszer nem működhet helyes beszabályozás nélkül. Az előző cikkünkben bemutatott rendszernek ki kell egészülnie a szabályozás elemeivel.

 

 

A hagyományos statikus szeleppel a beszabályozás hosszú folyamat a fűtési körök egymásra gyakorolt hatása miatt. A megoldást a dinamikus szelep jelenti, ami automatikusan elvégzi a hidraulikus nyomáskiegyenlítést nyomásváltozás esetén.

A felületfűtési, -hűtési rendszer szabályozásának fontos eleme a dinamikus szeleppel rendelkező osztógyűjtő, melynek alkalmazásakor az egyes fűtési körök külön-külön elzárhatók és a pontos tömegáram beállítása átfolyásmérővel szabályozható.

Tekintsük át, milyen rendszerelemeket kínál a REHAU a korszerű beszabályozásra, illetve szabályozásra!

 

1. rEHAU HKV-D easyflow osztó-gyűjtő

 

Ennél az osztó-gyűjtőnél a dinamikus szabályozó szelep biztosítja a hidraulikus kiegyensúlyozást és megelőzi a túlfűtést. A megfelelő szelepállás táblázatból kiválasztható a szükséges térfogatáram alapján. Fontos tervezési szempont, hogy a szelepen 30 – 150 l/h térfogatáram esetén 15 kPa, 150 – 300 l/h térfogat áram esetén pedig 20 kPa nyomáskülönbségnek kell lennie.

Az osztó-gyűjtő zónaszabályozás kialakítását is lehetővé teszi a körönkénti termoelektromos szelepek alkalmazásával.

 

2. REHAU HKV szabályozó szelepszett

  

Nagyobb zónák kialakításakor nyújt segítséget az osztó-gyűjtőhöz hollandis csatlakozással köthető szelep, ami mozgató motorok fogadására is képes. Az osztó-gyűjtő térfogatáramának beállítására a REHAU HKV strangszabályozó szelep alkalmas. 

 

 

3. SPEED HKV P Connector 16 padlófűtési osztó-gyűjtő

 

A polimer osztó-gyűjtő az egybeépített testnek köszönhetően kompakt kialakítású, így a gyárilag előszerelt Connector „plug-in” csatlakozással akár 45% időmegtakarítás is elérhető. A polimer osztó-gyűjtő tartalmazza a sarok és egyenes bekötésre is alkalmas kettő darab főelzárót, hőmérőket és az átfolyásmérőket is. A cső szerszám nélkül csatlakoztatható az osztó-gyűjtőhöz.
A megengedett legnagyobb próbanyomás 10 bar 20 °C esetén.
A megengedett legnagyobb tartós üzemi nyomás 6 bar 60 °C mellett.
SPEED HKV P 2-12 fűtőkörig áll rendelkezésre, ami bővítő szettekkel 16 körig tovább bővíthető.

 

4. REHAU termoelektromos szelepfej MINI

 

A SPEED HKV P polimer osztó-gyűjtőhöz javasolt a használata, mert így könnyen leolvashatók a beszabályozás során a tömegáram értékek. 24 és 230 V-os kivitelben is készül.

 

5. UP 75/750 kompakt osztó-gyűjtő szekrény

 

5-8 fűtőkörös SPEED HKV P polimer osztó-gyűjtő esetén esztétikus megoldást kínál, emellett helytakarékos is, hiszen építési magassága 20%-kal kisebb, mint a hagyományos szekrényeké. Beépítési mélysége 75 – 125 mm között fokozatmentesen állítható.

 

Végezetül álljon még itt egy gondolat a padlófűtés szabályozásáról!

 

Általánosságban a fűtési rendszereknél használható szabályozó rendszereknek két fő feladatot kell ellátniuk:

  1. előremenő hőmérséklet szabályozása: minőségi szabályozás
  2. helyiségenkénti belső hőmérséklet szabályozása: mennyiségi szabályozás

Fontos szempont, hogy a padlófűtéssel fűtött helyiségre nagy stabilitás jellemző, ezért az átmeneti hőmérséklet-ingadozások gyorsan kiegyenlítődnek, viszont az erősen lehűlt helyiség felfűtése hosszabb ideig tart. Ahhoz, hogy a belső komfort teljes értékű megtartásával az üzemeltetési költséget valóban csökkenteni tudjuk, mindenképpen ajánlott a helyiségenkénti szabályozás, ennek kiváló példája a NEA SMART 2.0.

 

Ez a szabályozás a felületfűtések terén szerzett évtizedes tapasztalatok alapján padlófűtésekre kifejlesztett, a XXI. századi kihívásoknak is megfelelő helyiségenkénti szabályozás, melyet a FELÜLETFŰTÉS 2.0 cikksorozatunk következő részében mutatunk be.