FELÜLETFŰTÉS 2.0 (5. rész)

2020. július 21.

Csak szabályozással biztosítható a legmagasabb komfort!

Ahogy a cikksorozat előző részében utaltunk rá, a REHAU padlófűtés rendszerek vonatkozásában a jövőben a helyiségenkénti szabályozást kínálja, mert így lehetséges maximálisan az energiahatékonysági célkitűzések elérése.

A felületfűtés területén szerzett évtizedes tapasztalatok alapján rendszerben került kifejlesztésre a NEA SMART 2.0 helyiségenkénti felületfűtés-hűtés szabályozó.

Ma már ezer felett az eladott NEA SMART 2.0 rendszerelem és folyamatosak a beüzemelések, a szakma érdeklődése változatlanul élénk a termékkel kapcsolatban.

 

 

A NEA SMART 2.0 – könnyen áttekinthető, kevés rendszerelemet tartalmaz: 

  • Helyiség szabályzó termosztát, fehér és fekete színben
  • Szabályzó központ, bázis
  • R-modul
  • U-modul

A következőkben ezeket tekintjük át röviden.

 

1. helyiség szabályzó termosztát

  

A termosztátok között megkülönböztetünk szabályzó és érzékelő típust. A szabályzóként működő, letisztult dizájnnal rendelkező LED MÁTRIX kijelzőn a felhasználó láthatja és igény szerint állíthatja az adott helyiség hőmérsékletét, páratartalmát, illetve ellenőrizheti a rendszer üzemállapotát. A szabályzó típusú érzékelők a fehér szín mellett rendelhetők fekete színben is. Az érzékelő csak hőmérséklet és páratartalom érzékelésre szolgál, kijelzője nincs, és állítási lehetőség is csak a felhő alapú alkalmazás segítségével történhet.
Mindkét típus rendelhető vezetékes és vezeték nélküli verzióban is.

 

 

2. Szabályzó központ, bázis

A rendszer legfontosabb egysége a hibrid tulajdonságokkal rendelkező központ, hiszen a szabályozás csak ezzel valósulhat meg. A hibrid tulajdonságát annak köszönheti, hogy egyszerre képes kommunikálni a vezetékes és a vezeték nélküli termosztátokkal, lehetséges LAN porton keresztül vezetékes routerre csatlakoztatni, valamint WIFI hálózaton keresztül is képes kommunikálni. A bővítő egységeket a beüzemeléskor paraméterezni szükséges. Egy központ egyszerre 8 termosztátot képes fogadni, ami lehet vezetékes vagy vezeték nélküli is bármilyen arányban.

 

3. R-modul

Abban az esetben, ha 8 termosztát nem elég, lehetséges bővítő egységgel ezt tovább növelni 12 helyiségig. Ezt a bővítést az R-modullal lehet megvalósítani. Egy R-modul további 4 helyiség bővítését képes megvalósítani, valamint rendelkezik 8 db termoelektromos motor kimenettel. Maximálisan 5 db központ és 5 db R- modul alkalmazásával 60 helyiség szabályozása oldható meg.

 

4. U-modul

 

A szabályozási rendszer praktikus eleme az U-modul névre keresztelt bővítő, amivel jelenleg kevert köri szabályozást és légszárító indítást valósítható meg. Egy várható termékfejlesztés eredményeként további funkciók is elérhetőek lesznek ezen a bővítőn keresztül. Az U-modulon található egy 0-10 V szabályozó kimenet a kevert köri motoros szelep számára, lehetőség van a 4 analóg bemenet helyére előremenő és visszatérő hőmérséklet szenzorokat kötni, valamint vezetékes külső hőmérséklet érzékelőt.

 

Annak érdekében, hogy a beüzemelések még hatékonyabbak, gördülékenyebbek lehessenek, szerelőknek szánt 16 részes beüzemelési videósorozat segíti a folyamatosan zajló kivitelezéseket és beüzemeléseket.

Az alábbi QR kóddal egyszerűen elérhető!

 

A Műszaki tájékoztatók pedig a vadonatúj ePaper felületen találhatók:

 

 

Megjelent az első nagyobb szoftverfrissítés is! 

A V 01.05. szoftver főbb fejlesztései:

  • A külső hőmérsékletet már le lehet tölteni a hálózatról. Itt ügyelni kell a cím helyes megadására a mobilalkalmazásban.
  • A padló hőmérsékletének figyelése (tartsa meg a minimális padlóhőmérsékletet) a csökkentett üzemmódra lett optimalizálva.
  • További biztonsági funkció bővülése: A kevert kör szivattyúja azonnal leáll, ha fűtési és hűtési módban az előremenő hőmérséklet meghaladja a 67° C hőmérsékletet.
  • A vezérlő algoritmusok optimalizálva lettek.

 

A NEA SMART 2.0 felhő alapú rendszer előnyei a hibrid központ, ami képes fogadni a vezetékes és vezeték nélküli szabályzó egységeket, valamint a platformfüggetlen paraméterezési lehetősége. A rendszer biztosítja a fűtésszerelő számára a távkarbantartási lehetőséget, ami radikálisan csökkentheti az időigényes, drága helyszíni kiszállást – egyidejűleg növeli a vevői elégedettséget.