Víz, víz, víz

2018. november 29.

Senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a tiszta víz mennyire fontos az élő szervezetek, köztük az ember számára. Extrém helyzetektől eltekintve egyikünk sem inna egy pocsolyából, és arra is gondunk van, hogy a mosó- vagy mosogatógép megfelelően kezelt vízzel működjön.

Pontosan tudjuk, hogy a szennyezett víz alkalmazása nemcsak bosszúságot, hanem jelentős anyagi kiadást is jelent. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fűtési rendszer elemei is kényesek a szennyeződésekre, és a vízkezelés hiánya itt szintén gondot tud okozni!

Mi a probléma?

Több tényezőt is érdemes megemlíteni, ha a fűtési rendszerek működését a felhasznált víz szempontjából nézzük.

 

  • Korrózió – az előírt értéktől eltérő kémhatású vagy agresszív ionokat tartalmazó víz korróziót okozhat a rendszer elemeinél.
  • Vízkő – a nem megfelelő vízminőség miatt kialakuló vízkő csökkenti a hőáramlást a hőcserélőben, a leváló részecskék pedig rontják a szivattyúk és szelepek hatékonyságát.
  • Egyéb lerakódások, szennyeződések – akár már az éppen megvásárolt radiátorokban is előfordulhatnak és akadályozzák a vízáramlást valamint a mozgó alkatrészek működését, károsítják vagy tönkre is teszik a hőcserélőt.

 

És a megoldás?

Három lépést szükséges megtenni, hogy fűtési rendszerünket hosszú távon hatékonyan, gazdaságosan működtethessük:

 

  • Tisztítás – megteremti vagy helyreállítja az optimális és energiahatékony működést és növeli a kazán élettartamát.
  • Védelem – inhibitorral feltöltve és mágneses iszapleválasztóval ellátva a rendszerünket nem utólag kell kijavítanunk a meghibásodást, hanem megelőzhetjük a vízkőképződést, a korrodálódást, és kiszűrhetjük a szennyezőanyagokat a vízből.
  • Folyamatos ellenőrzés – érdemes és szükséges a rendszer állapotát rendszeresen ellenőrizni, hogy az optimális működés folyamatosan fenntartható legyen.