Egyszerű, de nagyszerű: a termosztatikus radiátorszelep

2018. december 2.

Sokan és sokat beszélünk az energiahatékonyságról, az energia-felhasználás és a rezsiköltségek csökkentéséről, a környezettudatosságról.
Azon azonban kevesebben gondolkoznak, hogyan valósíthatnák meg ezt a saját életvitelükben, felhasználói szokásaikban, otthonuk korszerűsítésében.

Többen csak legyintenek, mondván, nincs annyi pénzük, hogy hőszivattyút vagy szellőztetőgépet vegyenek. Pedig mindenki tehet valamit.

Akinek radiátoros fűtése van, az például korszerűbbre cserélheti a radiátorszelepeket. Ez nem jelent komoly anyagi befektetést, és a fűtési költségek csökkenése révén rövid időn belül megtérül. Amennyiben a kézzel vezérelt radiátorszelepek helyett termosztatikus szelepeket alkalmazunk, lehetővé válik a fűtési rendszer helyi teljesítményszabályozása, amivel a hőmérsékletet előre beállított szinten lehet tartani. Egy nemzetközi tanulmány szerint közel 18%-kal csökkenne az energiapazarlás, ha Európa minden szabályozatlan radiátorszelepét termosztatikusra cserélnék. Ez az arány megjelenhetne hazánk energia-felhasználásának csökkenésében is.

Azt is érdemes megemlítenünk, hogy a jó minőségű termosztatikus szelepek nem igényelnek karbantartást, élettartamuk hosszú, akár húsz év is lehet, így ez alatt az idő alatt nem csupán bekerülési költségüket hozzák vissza, hanem az egyes háztartások szintjén is jelentős mértékű rezsicsökkenést jelentenek. A helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás emellett épületeink komfortját is növeli, ezzel hozzájárulva az ott élők életminőségének javításához.