Mitől okos egy otthon?

2018. december 16.

Az okostelefonnal kezdődött. Aztán jött az okosóra, okos tégla, okos konnektor, okos fogkefe, okos zokni, és még sorolhatnánk. Az okos jelző tagadhatatlanul marketingkifejezés lett.

Mégsem jelenti azt, hogy ezek az eszközök mesterséges intelligenciával felszerelve rendkívüli tevékenységeket képesek elvégezni, csupán annyit, hogy bizonyos funkciókkal rendelkeznek. Így az okosotthon sem gondolkozik a tulajdonosa vagy lakója helyett. De akkor mitől okos?

Mindenki mást válaszolna erre a kérdésre. Van, aki a fűtésszabályozást emelné ki vagy a programozhatóan működő redőnyt, más a mobiltelefonról irányítható berendezéseket, és lenne, akinek az energiafelhasználási adatok mérése és naplózása lenne fontos.

A lényeg azonban nem egy vagy több funkció gépesítése, távirányítása, hanem a rendszer: különböző érzékelési és beavatkozási pontok összehangolása, kommunikációja a felhasználó szokásainak megfelelően. Ezek szerint az okosotthon nem egy prototípus, ami minden műszaki funkciót egyesít önmagában, sokkal inkább az adott épület egységes rendszerként való működtetése, ami az ott élők életvitelét figyelembe veszi, sőt segíti.

Főbb funkciói a fűtés-hűtés irányítása, világításvezérlés, árnyékolástechnika, vagyonvédelem és biztonságtechnika, vagy akár a ház körüli berendezések (garázskapu, öntözőrendszer) működtetése. Az okosotthon mindezeket nem párhuzamosan, hanem egymással összefüggésbe szervezve képes működtetni, növelve ezáltal az adott épület biztonságát, komfortját és energiahatékonyságát is.