Milyen vizet szeret a fűtési rendszer?

2019. február 6.

Víz nélkül nemcsak emberi élet nincs, hanem a fűtési rendszerek sem működőképesek. Azt senki nem vitatja, hogy ezekben a rendszerekben csak tiszta vizet használhatunk. A kérdés csak az, milyen is a gépészeti szempontból tiszta víz.

Alapvető elvárás, hogy a fűtési rendszerekben használt víz néhány fontos paraméternek megfeleljen:

  • alacsony változó keménység
  • gyenge korróziós hatás
  • stabil pH érték
  • esetenként biológiai védelem

Miért fontosak ezek?

Alacsony változó keménység

Köztudott, hogy a kemény víz vízkőlerakódást okoz, ez ellen a háztartásokban (mosógép, bojler, mosogatógép) igyekszünk védekezni. Gondolnunk kell azonban a fűtési rendszer elemeire is, melyeknél a vízkőkiválás a hatékonyság csökkenését, ezzel párhuzamosan a működtetési költség növekedését, valamint a rendszerelemek meghibásodását okozhatja.

 

Gyenge korróziós hatás

A korrózió hatására keletkező fém-oxidok lerakódnak a szűk keresztmetszetű helyeken, illetve a rendszer magas hőmérsékletű elemeiben, és eltömődést, meghibásodást okozva akadályozzák a megfelelő működést.

 

Stabil pH érték

Amennyiben a rendszervíz kémhatása eltolódik a lúgos tartomány felé, károsíthatja a hőcserélőt. Alumínium hőcserélő esetén ez már 8,2-es pH érték felett bekövetkezhet, és a hőcserélő kilyukadását okozza.

 

Esetenként biológiai védelem

Alacsony hőmérsékletű vagy nem megfelelő oxigéntömörségű rendszerekben baktériumok és algák telepedhetnek meg. Ezek elszaporodása is meghibásodásokat okozhat, és csökkenti az adott rendszer energiahatékonyságát.

 

Fűtési rendszerünk hosszú távú, hatékony működését segítjük és a későbbi javítási költségeket csökkentjük, ha megfelelően kezelt vízzel üzemeltetjük, megelőzve a szennyeződések által okozott problémákat.