FELÜLETFŰTÉS 2.0 (2. rész)

2020. április 20.

Jó közérzetet biztosító padlófűtés

 A padlófűtés nem új találmány és nem is csak a kiválasztottak számára elérhető luxus; ahogy előző cikkünkben írtuk, már a „Classic” felszereltségű fűtési rendszereknek is része. Ugyanakkor jó tudni, hogy a technológiai fejlődéssel a padlófűtés „ökölszabályai” is változnak, ma már nem érvényesek olyan, korábban általánosnak elfogadott számok, mint a 40 – 45 °C-os előremenő vízhőmérséklet vagy a 80 – 100 W/m2-es fűtőteljesítmény. Csökkentek a csőátmérők, a csövek rögzítéséhez szükséges acélháló idejétmúlt megoldás.  

 

A méretezés szempontjai napjainkban

  • Az előremenő vízhőmérséklet legyen 30 – 35 °C-os.
  • Ezzel 60 – 65 W/m2-es fűtőteljesítményt lehet biztosítani, ami elegendő az épület kifűtésére a mai hőtechnikai jellemzők esetében.
  • A csövek átmérője 14-16 mm-es, felújításhoz pedig akár a csupán 10,1 mm átmérőjű cső is rendelkezésre áll. (A csőátmérő csökkenése nem okoz számottevő, 1-2 %-nál nagyobb teljesítményromlást.)
  • Hidraulikai szempontból az egyes körökön 300 mbar a megengedett legnagyobb nyomáscsökkenés, hosszukat ennek megfelelően kell meghatározni.

 

Nemcsak a számok változtak

 

A korábban általánosan használt acélhálót, mivel statikai szerepe nincs, felváltották a korszerűbb fektetőlemezek. Általános a nagy szilárdságú esztrichbeton használata, ami úsztatott betonként biztosítja a fűtéscsövek beágyazását. Ezzel és a modern fektetőlemezek alkalmazásával a padlófűtés már 3-4 cm-es vastagságban megoldható, ez felújításnál, korszerűsítésnél igen lényeges szempont.

 

Kifejezetten felújításhoz ajánlott rendszerrel 16 mm építési magasság is elérhető! 

 

A felületfűtések legnépszerűbb megoldása a padlófűtés, ami hazánkban a legelterjedtebb fűtési megoldás. Ehhez hozzájárul a padlófűtéshez is használható burkolatok szélesedő köre, a szabályozhatóság kiváló szintje, valamint az építtetők és felújítók növekvő igénye az energiahatékonyság és a komfort iránt.