FELÜLETFŰTÉS 2.0 (1. rész)

2020. április 6.

Felületfűtés 2.0, azaz egészséges fűtés és hűtés lakóépületekben

Örülj, hogy tető van a fejed felett! – mondogatták a régiek, de ma már nem érjük be ennyivel. Minden technikai lehetőség adott, hogy komfortos és egészséges otthonokban élhessünk, amelyekben ugyanakkor nem szökik az egekbe az üzemeltetés költsége. Ennek igen fontos tényezője a fűtés és a hűtés.

FŰTÉSI ÉS HŰTÉSI RENDSZEREK

A fűtési rendszerek kiválasztásánál a két legfontosabb szempont a termikus komfort és az energiahatékonyság, melyeket akkor tudunk biztosítani, ha a lakók életviteléhez igazított, helyiségenként szabályozott fűtést alkalmazunk. Az időjárási viszonyok és a munkavégzési formák átalakulása miatt (pl. home office) egyre inkább szükség van a lakóépületek hűtésére is, ami akkor lehet valódi komfortnövelő eszköz, ha nem okoz huzatot, zajterhelést.

 

FŰTÉSI RENDSZEREK FELSZERELTSÉGI SZINTJEI

 

A jobb áttekinthetőség kedvéért a fűtés és a hűtés terén három-három felszereltségi szintet különböztethetünk meg. Fűtés esetében „Classic” megoldásnak számít a radiátoros fűtés, a részleges padlófűtés és a hőmérsékletszabályozás. „Smart” megoldás, ha teljes padlófűtést és helyiséghőmérséklet-szabályozást alkalmazunk. Az épületszerkezet temperálásával és NEA SMART 2.0 helyiséghőmérséklet-szabályozással már „Premium” kategóriáról beszélhetünk.

 

HŰTÉSI RENDSZEREK FELSZERELTSÉGI SZINTJEI

 

Ugyanez hűtés esetén a következőképpen néz ki: „Classic” megoldás az éjszakai szellőztetés és az egyedi vagy központi hűtőberendezések, „Smart” a padlóhűtés, a „Premium” felszereltségi szintet pedig mennyezethűtéssel és az épületszerkezet hűtésével érhetjük el.

 

Cikksorozatunk következő részeiben röviden körüljárjuk a REHAU által kínált felületfűtési és -hűtési megoldásokat, szem előtt tartva az építtetők igényeit és a környezettudatosság globális szempontjait egyaránt.